UKRASAN, LJEKOVIT I AROMATIČAN
Hladni dani su pred nama i valja se dobro pripremiti za zimu. Mnoga se gospodarstva pripremaju za kolinje, a za bolje sušenje i okus suhomesnatih proizvoda nezaobilazan je ružmarin. U obliku ukrasnog grma ima ga gotovo svaka okućnica na mediteranskom području, a sve cjenjeniji je u gastronomiji.
Izvrstan je dodatak svim vrstama pečenja, pojačava i okus povrća, a može se pronaći i u nekim slasticama. Kao ljekovita i kulturna biljka na našem se području koristi već tisućama godina.
Ružmarin se koristi za izradu krema i masti protiv reume, povoljno utječe na kožu, a ovisno o tipu ružmarina, njegova je primjena u narodnoj medicini drugačija.
Dok se ružmarin, koji se uzgaja na atlantskoj obali, više koristi u liječenju oboljenja unutarnjih organa. Njegovo je povoljno djelovanje na ljudski organizam potvrđeno brojnim istraživanjima, a jedno od važnijih svojstava ružmarina jest poticanje veće aktivnost mozga, a onda i pamćenja. Imati biljku ružmarina u vlastitom vrtu veoma je jednostavno. Ne zahtijeva mnogo, a daje puno.
U škrtim uvjetima može potrajati i do 15 godina. Sve se više sadi u lončanicama, a svojim zimzelenim granama vrtove krasi tijekom cijele godine.